keskiviikko 5. lokakuuta 2011

DINOSAURUS SYNTTÄRIT


"KUMPI OLI ENSIN: DINO VAI MUNA?"
-Anton 5v

Kun iloisesti irvistävä pehmolelu lentää lelukoppaan ja "dinosaurus" tarkoittaakin luonnontieteellisen museon luukokoelmia, on taaperosta kasvanut pieni paleontologi. Tällöin myös dinokakkujen aikakausi on auttamattomasti ohi !

VAROITUS:
tätä kattausta kannattaa kokeilla vain jos valkoisen sohvan päällinen on pesunkestävä ja irrotettavaa sorttia; pienien paleontologien sormet näyttävät kivipopparin syönnin jälkeen juuri siltä että "on käyty kaivauksilla" !


______DINOSAURUSSYNTTÄRI MENÚ__________

KAIVAUSKAKKU
FOSSIILIKEKSIT
DINOSAURUSPIPARIT
KIVISANKO
LUULEIVÄT
______________________________________________




KAIVAUSKAKKU

mutakakkupohja:
250 g voita
200 g taloussuklaata (Fazer)
4 dl sokeria
2 dl kuumaa vettä
250g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 kananmunaa

fossiilin luut: sokerimassaa


lisäksi tarvitset Marianne Crush- rouhetta (Fazer) ja irtokarkkimatoja






Muovaile sokerimassasata dinosauruksen luita, käytä muovisia leluja apuna. Jätä luut kovettumaan tasaiselle alustalle huoneenlämpöön.

Sulata voi ja suklaa kattilassa, lisää seokseen vesi ja sokeri, vatkaa tasaiseksi. Yhdistä kulhossa jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe. Vatkaaa kananmunia sen verran että niiden rakenne rikkoutuu. Yhdistä suklaaseos, jauhot ja munat, vatkaa taikina tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, paista 190 asteisessa uunissa tunnista puoleentoista tuntiin, kunnes pinta kovettuu, mutta sisus on vielä pehmeää. (Vuoan syvyys määrää paistoajan).

Käännä hieman jäähtynyt mutakakkupohja ylösalaisin leivinpaperin avulla ja riko pohjan rakenne haarukalla, niin että se näyttää möyhityltä mullalta. Levitä mutakakkupohja laakeaan piirakkavuokaan, asettele kovettuneet luut ja irtokarkkimadot makean mudan sekaan, koristele Marianne Crush-soralla.

HUOM. Nelinkertaisesta määrästä saat kokonaisen pellillisen mutapohjaa.
______________________________________________







DINOSAURUS- ja FOSSIILIKEKSIT

3 kananmunaa
2 1/2 dll sokeria
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl kanelia
50 g huoneenlämpöistä voita
1 tl leivinjauhetta
7 1/2 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen

lisäksi tarvitset dinosauruksen muotoisen piparimuotin ja valkoista sokerikuorrutetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää mausteet ja pehmeä rasva. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhot taikinaseokseen. Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.

Jauhota leivinalusta ja kauli taikina levyksi. Painele dinosauruskuviot piparimuotilla, nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua (jos koko pipari ruskistuu ja näyttää tavalliselta piparkakulta, on se ollut uunissa liian kauan).

Piirrä sokerikuorrutteella jäähtyneisiin kekseihin luukuivoita.

SAMASTA TAIKINASTA voit valmistaa myös fossiilikeksejä:
paina eri kokoisiin taikinanokareisiin puhtaita muovieläimiä (hyönteisiä, dinosauruksia) niin että taikinaan jää "fossiilipainauma". Nosta fossiilikeksit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 8-10 minuttia, kunnes reunat saavat hieman väriä.
____________________________________________


KIVIPOPPARI
(= suklaa popcorn)

250 g popcorn maissijyviä
200 g taloussuklaata
suolaa
1/2 dl kaakaojauahetta

Valmista popcornit pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa, valuta popcornin päälle, ripottele sekaan suolaa ja möyhi pohjia myöten niin että suklaa sekoittuu tasaisesti. Ripottele pinnalle kaakaojauhe ja nosta kivipoppari jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen tarjoamista.

____________________________________________


LUULEIVÄT

paahtoleipiä
cheddar-sulatejuustosiivuja
kinkkusiivuja
voita

lisäksi tarvitset luunmuotoisen piparimuotin

Voitele leipäviipale molemmilta puolilta, pinoa päälle juusto ja kinkku, voitele toinenkin leipä molemmilta puolilta ja nosta kanneksi. Paista kerrosleipää pannulla, kunnes pinta saa hieman väriä, käännä leipä ja ruskista toiseltakin puolelta. Nosta sivuun jäähtymään, paina piparimuotilla luun muotoisia paloja, jatka kunnes olet saanut haluamasi määrän luuleipiä.



____________________________________________

2 kommenttia:

  1. Mahtavia arkeologisia-ohjeita! Kyllä kelpaa taas juhlia lasten kanssa.Thank you,Minna! "kiireinen äiti"

    VastaaPoista
  2. Hei "Kiireinen äiti", tässä on väsääminen minimissään kun jokainen saa "kaivaa" omat herkkunsa... kiva jos tykkäsit !
    :D

    VastaaPoista

Tarvitsetko täsmävinkkejä? Minkä juhlan haluaisit järjestää seuraavaksi? Miltä juuri tämä juhla kuulosti?